//////

Doskonałe działanie Pokrzywy Zwyczajnej

Łacińska nazwa tej bogatej w lecznicze składniki rośliny to Urtica dioica. Pokrzywa Zwyczajna, bo o niej właśnie mowa ma wiele zastosowań zarówno w lecznictwie, jak i kosmetyce. Nie od dziś wiadomo, że była wykorzystywania w złych stanach zdrowia już w dawnych czasach, kiedy naturalne metody były powszechne. Stosuje się głównie susz z liści, bądź wywary i papki ze świeżej rośliny. Zawiera flawonoidy, garbniki, chlorofil, witaminę B, C, K oraz sole mineralne. Pokrzywa wykazuje ogromne działanie moczopędne i krwiotwórcze. Ma także właściwości dezynfekujące i przeciwzapalne. Poprawia przemianę materii i odtruwa organizm. Napar z liści ma dobroczynne działanie wzmacniające nasze zdrowie. Cenną właściwością jest poprawa stanu naszej ery. Wykorzystywany jest także sok, który zbiera się z młodych roślin, rosnących wiosną. Pomaga on uzupełnić niedobory witamin i zapobiega infekcjom. Możemy także używać tego zioła do wielu kuracji pielęgnujących. Cieszący się popularnością odwar z korzeni jest stosowany jako płukanka do włosów, które szybko się przetłuszczają. Można też aplikować swojemu ciału kurację, polegającą na kąpielach relaksujących i odprężających. Będą wpływać odżywczo i regenerująco dla naskórka i zmysłów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *