//////

Działanie Lnu Zwyczajnego

Linum usitatissimum ma zastosowanie lecznicze i kosmetyczne. Potocznie zwany jest siemieniem lnianym. Jest bogate w olej, kwasy tłuszczowe i glikozydy. Działa osłaniająco na przewód pokarmowy. Jest również przeczyszczające i ma działanie rozwalniające. Zmiękcza naskórek i ma właściwości odżywcze. Często jest stosowane w zaparciach i nieżytach żołądka. Dodatkowym atutem jest regulowanie nadkwasoty. Ta dobroczynna roślina ma również szerokie zastosowanie w kosmetyce. Stosuje się ją do produkcji kosmetyków służących pielęgnacji skóry suchej oraz wrażliwej na podrażnienia i otarcia. Przygotowuje się specjalny kleik, który można stosować, jako maseczkę przy suchej i łuszczącej się skórze. Można nią przemywać cerę. Kleik z siemienia lnianego używany jest jako dodatek do kąpieli łagodzącej. Jest nieoceniony w utrzymaniu skory w pięknej kondycji. Dzięki regularnemu stosowaniu odczujemy widoczny efekt gładkości i jedwabistości skóry. Len jest idealnym kosmetykiem dla osób, które stosują tylko naturalne metody pielęgnacji. Pozwala uzyskać delikatność i promienny wygląd. Dbając o nasze ciało nie zapominajmy o dobroczynnych właściwościach produktów organicznego pochodzenia, które wspomagają również nasze zdrowie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *